Zonnepanelenaanbieders
     
     

Zelf energie produceren, wat betekent dit in de meterkast?

Slimme meter handleiding ISKRA

Veelgestelde vragen

INSTALLATEURS IN UW EIGEN WOONPLAATS

Opbrengst zonnepanelen

Steeds meer mensen in Nederland maken gebruik van zonne-energie. De opbrengst van zonnepanelen, afhankelijk van het aantal dat geinstalleerd is op uw dak, is voldoende om een groot deel van het energieverbruik van uw huishouden te dekken. Vaak is de opbrengst nog niet genoeg om in de gehele energiebehoefte te voorzien, maar in combinatie met traditionele energie kunt u al flink besparen op uw energierekening. De plaats van de zonnepanelen op het dak heeft wel invloed op de opbrengst. De meest optimale situatie is zonnepanelen die gericht zijn naar het zuiden, 1000 Wp aan vermogen levert dan ongeveer 900 kWh op. Zonnepanelen die niet op het zuiden gericht zijn leveren iets minder op, ongever 850 kWh.

Gemiddeld levert een zonnepaneel van 1m² per jaar ongeveer 120 kWh aan electriciteit. Met 10 m² aan zonnepanelen kunt u dus zelf ongeveer 1200 kWh aan stroom opwekken. Dat is ongeveer 30% van uw energieverbruik als je ervan uitgaat dat een gemiddeld huishouden ongeveer 3500 kWh aan stroom per jaar verbruikt.  

Het kan zijn dat de opbrengst van uw zonnepanelen hoger is dan wat u op dat moment aan energie verbruikt, bijvoorbeeld op zonnige dagen. In dat geval levert u de opgewekte zonne-energie terug aan uw energieleverancier. Dit wordt 'salderen' genoemd.