Zonnepanelenaanbieders
     
     

Zelf energie produceren, wat betekent dit in de meterkast?

Slimme meter handleiding ISKRA

Veelgestelde vragen

INSTALLATEURS IN UW EIGEN WOONPLAATS

ZONNEPANNEN

Zonnepannen zijn keramische dakpannen met daarin geintegreerde zonnepanelen.Vooral voor monumenten is dit zonnepaneeltje in een dakpan een fraai alternatief voor normale zonnepanelen, omdat het dak niet wordt ontsierd. In het voorjaar van 2014 wordt deze zonnepan gelanceerd. Een dak vol dakpannen, die stuk voor stuk werken als zonnepanelen. 

Digitale panlat
Iedere dakpan krijgt een eigen code. Via de digitale panlat wordt niet alleen de energie naar de elektriciteitsmeter geleid, ook wordt op deze manier bijgehouden wat de opbrengst per dakpan is. Dit wordt centraal geregeld. Op deze manier kan direct worden gesignaleerd wanneer de opbrengst achterblijft of wanneer een Zonnepan kapot is. Er bestaat zelfs een app, waarmee je zelf de opbrengst van de Zonnepan kan monitoren.

In aanschaf is de Zonnepan duurder dan een gewoon zonnepaneel. De reden hiervoor is dat je niet alleen zonnepanelen koopt, maar een heel nieuw dak. Als je toch nieuwe dakpannen moet nemen, is dit iets om te overwegen. Voor nieuwbouw is de zonnepan zeker te overwegen.

Opbrengst
De opbrengst van een zonnepan systeem is ongeveer 100 kW per vierkante meter per jaar. De opbrengst ligt 17% lager dan bij gewone zonnepanelen. Een zonnepan systeem leg je alleen aan de zonnekant. Aan de andere zijde van het dak plaats je natuurlijk gewone dakpannen.

Kosten
Wanneer een huis 60m2 beslaat, zal een nieuw pannendak (zonnezijde volledig belegd met zonnepannen) ongeveer 9.500 EUR kosten. Dit is inclusief de levering, het installeren en het controleren. Wanneer je kijkt naar de kosten voor een normaal zonnepaneel systeem, zijn deze kosten nog niet eens abnormaal hoog. Voor 9.500 EUR heb je dus een heel nieuw dak met ingesloten PV-systeem, zonder estetisch afbreuk te doen aan je woning. Er is nog niets bekend over subsidie van de overheid voor zonnepannen.