Dat stelt zakenkrant The Wall Street Journal woensdagavond, op basis van inzage in een conceptdocument van de Europese Commissie.

Chinese makers van zonnepanelen overspoelden de Europese markt de afgelopen jaren met ultragoedkope zonnepanelen. Prijzen van geïmporteerde zonnepanelen uit China zijn tussen 2009 en 2012 met liefst 75 procent gedaald. Dat heeft bijgedagen aan het goedkoper maken van zonne-installaties voor consumenten en bedrijven.

Maar Europese makers van zonnepanelen zijn massaal weggeconcurreerd. De Europese Commissie heeft klachten over oneerlijke concurrentie - zoals zachte leningen die Chinese bedrijven van staatsbanken kregen - bekeken is van plan per 6 juni fikse importheffingen op te leggen aan een reeks Chinese paneelmakers. Ook componenten krijgen te maken met importheffingen.

Zonnepanelen uit China

De heffingen komen op een moment dat Chinese makers van zonnepanelen het zwaar hebben. De grootste producent. Suntech Power, raakt afgelopen maart in betalingsproblemen. Ook LDK en Trina kampen met hoge schuldenlasten.

Volgens The Wall Street Journal blijkt uit de documentatie van de Europese Commissie dat Suntech importarieven van 48,6 procent krijgt opgelegd. Panelen van LKD krijgen een heffing van 55,9 procent opgelegd en Trina moet het met 51,5 procent doen. De meeste Chinese bedrijven die aan het onderzoek hebben meegewerkt krijgen een importarief van 47,6 procent.

Zonnepanelen en bijbehorende materialen zoals omvormers zijn doorgaans goed voor ongeveer tweederde van de totale kosten van een installatie. De impact van de importheffingen op de aantrekkelijkheid van Chinese zonnepanelen kan daarmee aanzienlijk zijn.