Zonnepanelenaanbieders
     
     

Zelf energie produceren, wat betekent dit in de meterkast?

Slimme meter handleiding ISKRA

Veelgestelde vragen

INSTALLATEURS IN UW EIGEN WOONPLAATS

ZONNEPANELEN SCHOONMAKEN

'Als u een zonnebril opzet zal minder zonlicht uw ogen bereiken. Vuil is een soort zonnebril voor zonnepanelen.'

Zonnepanelen worden na verloop van tijd vuil, door regen, zand, bladeren, vogelpoep, etc. Hoewel het oppervlak van het zonnepaneel minder snel vuil zal vasthouden vanwege speciale behandelingen die het glas in de fabriek krijgt, toch zal na verloop van tijd het glas vuil vasthouden. Door het vuil kan minder licht de zonnecellen bereiken, waardoor de energieopbrengst minder zal worden. Het verlies van vuil kan oplopen tot wel 25%. Daarom is het verstandig om uw zonnepanelen minimaal eenmaal per jaar te (laten) reinigen. Op deze manier blijft de energieproductie optimaal en zal eventueel ophopend vuil tussen het aluminium frame en het glas voorkomen worden. Het niet schoonmaken van panelen kan zelfs voor blijvende schade in de zonnecellen zorgen, wat kan resulteren in onnodig blijvend energieverlies.

Zonnepanelen in een landscape opstelling op een plat- of dakpannen dak
Vuil en stof zullen naar de onderrand van het paneel spoelen. Hierdoor ontstaat er een rand met vuil en alg dat tussen het glas en het aluminiumframe zal ophopen. Dit vuil zorgt ervoor dat de onderste interne string minder licht kan ontvangen en dus minder energie zal produceren. U verliest op deze manier 1/3 van de energieopbrengst.

Zonnepanelen in portrait (staande) opstelling
Net als bij bovenstaand paneel, zal het vuil zich ophopen aan de onderzijde van het paneel. Omdat dit paneel in portrait opstelling is geplaatst, zal dit randje vuil ervoor zorgen dat alle interne strings deels worden afgedekt en dat het hele zonnepaneel minder energie opbrengt. De interne strings zullen niet worden overbrugd, omdat deze allemaal met dezelfde hoeveelheid vuil worden bedekt.

Wanneer u in een omgeving woont waar veel stof- en/of roetdeeltjes in de lucht zitten, dan zal het hele paneel na verloop van tijd worden bedekt met een dun laagje vuil. Dit heeft hetzelfde effect als een zonnebril en treedt vrij snel op na installatie van uw systeem. 

Schoonmaaktechnieken
Er zijn verschillende technieken die worden toegepast in de fabriek om vuil op het glas van zonnepanelen tegen te gaan. Zo is er een techniek die het oppervlak van het glas ruw maakt, waardoor er minder licht reflecteert en de hoeveelheid licht die de zonnecellen bereikt vergroot. Ook kan er een dunne laag vuilafstotend materiaal worden aangebracht op het glas. Wanneer dit het geval is, is het belangrijk dat u de panelen niet schoonmaakt met zeep of andere bijtende middelen. Er is speciale zeep voor het reinigen van zonnepanelen. Gebruik voor het reinigen een zachte borstel of een spons (geen schuurspons). Gebruik geen hogedrukreiniger, dit kan er voor zorgen dat er water tussen het glas en de zonnecellen komt. Dit beschadigt het paneel zodanig dat de opbrengst direct afneemt.

Het wordt aangeraden om de zonnepanelen vroeg in het voorjaar te reinigen. Het is verstandig om de panelen een aantal dagen in de regen te laten weken en deze vervolgens te reinigen. Door de regen weekt het vuil los en is het paneel makkelijker te reinigen. LET OP! Maak de panelen op warme dagen niet schoon met koud water, dit kan als gevolg hebben dat het glas barst.